Bileti Bul. Macerayı Tekrarla.



Birçok insan Michael Jordan'ın ayakkabı ve formalarını toplar.

Basketbol kartları ve dergiler de revaçta olan ürünler arasında.

Ama Andrew Goldberg, bildiği kadarıyla Jordan'ın Chicago Bulls ve Washington Wizards'ta çıktığı tüm normal sezon ve playoff maçlarının biletlerini biriktiren tek kişi. Goldberg o 1264 maçın bir tablosunu yapmış ve şu anda 870 tanesinin biletine sahip.

1995'de Knicks'e karşı 55 sayı attığı maçın bileti mi? Goldberg'de var.



Şampiyonluğa ulaştığı maçların biletleri? Onlar da var.




Forması çalındığı için 12 numarayla çıktığı Orlando'daki maç? Bir sorun bakalım...



Vaktiyle kart ve çizgi roman biriktiren Goldberg, artık biletlerle, özellikle de Michael Jordan'ı izleme şansı tanıyan biletlerle ilgileniyor. Elde ettiği her bilet, bu objelere altındanmış muamelesi yapan taraftarların vaktiyle gelmiş-geçmiş en iyi sporculardan birinin ortaya koyduğu gösteriyi izlediği akşama uzanan bir bağlantı.

"Biletin orada olduğunu biliyorsunuz" diyor, Miami'de pazarlama danışmanlığı yapan 46 yaşındaki adam. "Bilet o etkinliğe tanıklık etmiş gibi, o inanılmaz sporcuyla aynı havayı solumuşlar."

"Sport kartları çok ilginç. Ama o fiziksel geçmişleri yok."

Goldberg bu koleksiyona başlama kararını 2015'te, Golden State Warriors 73 galibiyetlik normal sezon rekorunu kırmadan hemen önce almış. En başta Bulls'un 1995-96 sezonunda elde ettiği 72 galibiyetin de biletini toplamayı düşünmüş. Kapsam ufaktı, pek yer kaplamazdı ve kartlarla çizgi romanları elden çıkarmanın getirdiği kaşıntıyı giderebilirdi.

Ama bu işe gönlünü vermiş biri olarak kısa zamanda iş büyüyecekti.

"Peki ya hepsini toplarsam? diye düşündüm" diyor.

Zaten temelden iyi bir başlangıç yapmıştı. Highland Park'ta, Jordan'ın banliyöde aldığı ilk evlerden birine birkaç sokak ötede büyümüştü. Mahalledeki diğer çocukların yaptığı gibi gidip kapısını hiç çalmasa da, herkes gibi onun büyük hayranıydı. Goldberg, Jordan'ın bir gün onu şut atarken görüp, arabasını durdurup sohbet ettiğini düşlüyordu.

Asla olmadı.

Babası Bulls kombine biletlerini başkalarıyla paylaştığı için Goldberg, Jordan'ın eski Chicago Stadyumu'ndaki maçlarından bir kısmına gidebildi. Gittiği her maçın biletini sakladı ve babasının bilet ortaklarından da bunları elde tutmalarını istedi.

Goldberg şimdiki koleksiyonuna o dönemlerden kalan 50-60 tanesini katabilmiş. Yeni parçalar için düzenli şekilde eBay'e bakıyor ve bilet koleksiyoncuları arasında bir yer edinmiş durumda. Mesela Carlton Fisk'in oynadığı her maçın biletini toplamaya çalışan biri var. Bir başkası, Jordan, Magic Johnson ve Larry Bird'ün çaylakken oynadıkları maçların biletlerinin peşinde.

Goldberg 'normal' Jordan maçları için genelde 5-10 dolar arasında para ödüyor ama akılda kalan maçlar için daha fazlası gerekebiliyor -- Jordan'ın ilk maçlarında olduğu gibi.

İnsanlar unutuyor ama Chicago Stadyumu ve ligdeki diğer salonlar Jordan'ın ilk yıllarında kapalı gişe olmazdı. Eski salonların şimdiki hâllerinden daha ufak olduğunu ve 1985 itibariyle insanların Michael Jordan'ın şimdiki büyüklüğüne ulaşacağı konusunda kesin fikirlere sahip olmadıklarını da ekleyelim.

Bunlar Goldberg'i yolundan döndürmedi. İnsanların her zaman atmadıkları eski kutular olur. Onlarca yıldır sakladıkları biletleri internet üzerinden satarak biraz para kazanma peşine düşerler. Daha önce almadığı bir bilete henüz rastlamasa da, 'The Last Dance' yayımlanmaya başladığından beri piyasanın hareketlendiğini söylüyor.

En büyük hedefi, Jordan'ın ilk maçı: 26 Ekim 1984 günü, Chicago Stadyumu'nda 13.913 kişinin izlediği müsabaka. Goldberg'in macerasını ilk kez, bu maçla ilgili bir yazı yazarken öğrenmiştim ve bilgi peşindeydi. Yazı için Aurora'dan bir güvenlik görevlisiyle konuşmuştum. Sahadan birkaç sıra içerdeki koltuk için sadece 16.50 dolar ödemişti. O günkü bileti saklamış ve 2019 itibariyle 4000 dolara satıyordu.

Bu arada, Chicago Stadyumu'nda iki tane daha pahalı bilet 33.000'er dolara satılmıştı. O biletlerin ne kadar nadir olduğunu şöyle anlatalım: PSA, 17.000'den fazla Michael Jordan'ın çaylak sezonu kartını 26 Ekim 1984 tarihli dokuz bilete denk tutmuştu.

"Onu almak için para biriktireceğim" diyor Goldberg.

Goldberg aynı zamanda Jordan'ın 1986 Playoffları'nda Celtics'e karşı 63 sayı attığı maçın biletinin de peşinde. eBay'deki 75 dolarlık bir açık arttırmayı es geçtiği için kafasını taşlara vuruyor.

"Bazen bazı şeyleri kaçırırsınız" diyor. "Her şeyi göremiyorsunuz."



Goldberg bilet fiyatlarının son yükselişine son beş yılda adım adım şahit oldu. Daha da ileri gideceğini düşünüyor. O bu işlere başladığından bu yana Jordan'ın çaylak sezonu biletleri üç haneli rakamları buldu. Jordan'ın ilk kez Kobe Bryant'la karşı karşıya geldiği maçın fiyatları 15-20 dolar aralığındayken, Bryant'ın vefatından sonra bir hafta içinde 500 dolarları görmüş.

"Genel kural şu ki, Jordan hatıraları asla değerini kaybetmiyor" diyor Goldberg.

Artı bu, belli bir oyuncu için, doğru zamanda yapılan kendine has bir koleksiyon. Wilt Chamberlain veya Bill Russell için her bileti takip etme ihtimaliniz çok az. LeBron için aynı şeyi yapmak mı istersiniz? Birkaç yıl içinde işe yaramaz hâle gelecek olan geleneksel biletlerle günümüzün pdf çıktılarını biriktirerek eğlenin.

Ekstralar da dahil olmak üzere, Goldberg'in elinde yaklaşık 3000 Jordan bileti var ve o arada Olimpiyat finali ve 1982 NCAA Finali gibi maçların da biletlerini eklemiş. Bazen ekstra biletleri eksiklere kaynak yaratmak için satıyor ama seti bütün olarak elden çıkarmaya niyetinin olmadığını söylüyor.



Peki ilerisi için neler var?

Goldberg, başkalarının da tadını çıkarabilmesi adına Bulls'tan, koleksiyonundaki değerli parçaları United Center'da sergilemek için bir günlük izin isteyeceğini söylüyor.

Ayrıca koleksiyonunu bir gün Jordan'a gösterme hayalini de kuruyor -- eğer Majesteleri de bunu isterse tabii.

"İlgilenir mi bilmiyorum" diyor Goldberg. "Ama o kadar uzun süre yakınlarında yaşadıktan sonra onunla tanışma imkanı bulmak eğlenceli olurdu."

O zamana dek Goldberg, koleksiyonunu eve gelen konuklarına göstererek eğleniyor. Ayrıca yakınlarda onları American Airlines Arena'ya götürüp bazı Miami Heat teknik ekip üyelerine sergileme imkanına da sahip olmuş. Üstüne atladılar, diyor Goldberg.

Onunla birkaç saat konuştuktan sonra Goldberg bana favori biletlerinden bazılarını e-posta ile atıyor -- bir de güncelleme yapmış: 871 numaralı biletini, eBay'den 9.99'a almış. Önemli maçlardan birinin değil ama sonuçta yapbozun parçalarından biri -- 29 Mart 1998'de Bradley Center'da Bucks'ı yendikleri maç. Jordan 30 sayı atmış.

Sadece 393 bilet kaldı.

(Orijinali için şuradan.)

Yorumlar